WANITA DAN POKOK SEMALU

diceritakan suatu ketika pernah baginda sedang berjalan-jalan ngan fatimah.ketika melintasi sepohon pokok tamar,fatimah terpijak pokok semalu dan kakinya berdarah.fatimah bertanya kepada ayahnya,apalah gunanya pokok semalu tumbuh di situ?rasulullah s.a.w menjelaskan bahawa sifat fizikal pokok semalu amat berkait rapat ngan wanita.terdapat 4aspek pengajaran yg boleh diambildaripada kejadian pokok tersebut.
1.sifat pokok semalu yg menguncup apabila disentuh.ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyaiperasaan malu yang bertempat.
2.semalu mempunyai duri yg tajam untuk mempertahankan dirinya.simboliknya,wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruahnya.
3.akar tunjang pokok semalu kuat dan mencengkam bumi.ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keimanan yg berakar umbi dlm jiwa 
4.semalu menguncup denagan sendirinya apabila senja menjelang seolah2 ciptaan Allah ini seperti mengingatkan kepada kaum wanita pulang dan duduklah di rumah ketika hari hampir gelap.menurut riwayat baihaqi terdapat 99 bahagian tarikan pada diri wanita berbanding lelaki.oleh itu Allah kurnikan sifat malu pada wanita.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DESIGN baju kelas MRSM KLAWANG

Kiriman Cinta: Komik Muslimah

SALE TSHIRT mUSLIMAH ! SALE Raikan Ukhuwah 😏😏