Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2014

LEMBIK

i just  can't answer anything.. accept crying..
Dari sudut ruang yang lain, nak tergelak aku dengan perasaan pelik ni. Lembik ntah apa-apa.  Macam"the king of pondan" pun ada. Eh..eh? what the pondan. I'm a girl ok.
Tapi tu la... What type of nonsense statement la yang tiba2 nak singgah di kotak minda ni.  Bongek pun ada. Dramatik betul lahai perasan ni pun.
Dah tu dari petang semalam, cepat-cepat aku selesaikan paper Creative Thingking yang untuk waktu itu langsung tak membantu kepala otak ni, bertindak kreatif dengan sehabis baik. Selesai aja menjawab, terus aku keluar, mengusung keliru, 
Rabb apakah benar sebegini berat praktikal untuk satu zat yang bernama ilmu? Bertubi-tubi soalan yang seumpama itu, umpama singa yang lapar terus-terusan menerkam benaku.. Allah! Dummmm!!!
Masa tu, serius betul dia punya rasa real... Serupa sedang ada runtuhan gunung bertampi-tampi membenam ke atas kecil tubuhku.
Ya... Sebetulnya, pagi tadi aku selesai menjawab paper Akhlak dan Tasawuf deng…

FASA Exam Final + fasa ujian yang menguji iman.. Eh!

Dari satu fasa ke satu fasa kehidupan sebagai pelajar universiti, di universiti sains islam ni,  cepat betul masanya dah 4semester aku bergelar pelajar jurusan: Dakwah dan pengurusan islam  @ Da'wah and Islamic Management  @ القيادة و لإمامة

dan esoknya aku bakal berdepan dengan peperiksaan akhir atau budak-budak zaman metropolitan ni panggil FINAL EXAM. Seram, Sebak, Syukur, Cuak, Kembang kuncup jiwa. MasyaAllah, tak termampu ha,  sang murba seperti aku ingin mentafsirkan pengertian yang paling sesuainya apa.

Dari satu fasa ranjau dan liku perjuangan, suka duka sebagai mahasiswi, tak sangka esok aku bakal melangkah masuk ke dewan exam, yang aku tak pasti bagaimana aku bakal berdepan dengan situasi itu.


Sejujurnya, baru semalam aku rasa macam pondan,  lembik merembeskan air mata ducakita yang tahap angkasa, duka yang akhirnya membawa aku ke tahap penyerahan hati. real betul dikala itu apa yang aku rasa PEMILIK CINTAKU HANYALAH ALLAH dan RASUL.  yang aku rasa tiada manusia yang bisa mengerti apa j…

pengalaman Aku "BIBIK part-time"

Imej
Al-kisah setahun yang lalu, pernah empunya diri ni, jadiBiBik sambilan.
Buat kerja part-time housemate.
Penat...?
MasyaAllah~Hanya Allah yang Maha Tahu.
Serius penat!!!!  Gaji aku dibayar ikut kerja siap.


Makanya, the equation is:
(kalau hari ni tak siap) = (kena sambung esok sampai siap) =selesai kerja>dapatlah gajinya.

itulah hikayat kerjaya sebagai part-time housemate yang aku buat.  atau lebih difahami sebagai Bibik part-time.

Kiranya aku ni pergi kerja sabtu,  Pukul 8.30 pagi tu kelam kabut la contact budak muslimin mana yang free pagi tu. Al-maklum cik kak ni nak pinjam motor. Memang minta dekat budak muslimin ajalah kan. Budak perempuan, harapanlah nak pinjam meminjam motor ni. Nak, nak jauh nun merentas lebuhraya. Memang harapan ajalah kan...
Jauh la konon-konon aku nak pergi kerja. ^_^ ngee~ di Putrajaya, Presint 11 seingat aku. Dah tu bendanya tak da kenderaan awam yang sesuai untuk rakyat marhaen macam aku ni, nak bergerak dari USIM tercinta ke Putrajaya.  Kot-kot ada bas mini RM1-R…